Autor/a: Claramonte Gañan, Sandra
Matèria: Preparació i tintura
Curs: Primer curs
Lloc on s'ha portat a terme: Institut de Terrassa
A classe dediquem moltes hores a fer pràctiques de les diferents assignatures, com per exemple, tintures sobre teixits. Aquí explico com va ser el procés tintura que vam portar a terme en el laboratori.
Grups de treball en plena activitat
El nostre objectiu, era veure la diferència entre un procés de tintura en el que s'hi posava abans la sal, que fa la funció de dixador, en comparació amb un procés en el que posaríem la sal poc abans de la finalització del mateix. En el meu cas, la posàvem poc abans del final. Les conclusions que vam treure són que és molt millor posar la sal abans, perquè vam adonar-nos de que com més temps actua la sal, millor serà el resultat obtingut.
El primer que vam fer va ser tallar una mostra de teixit de 10 x 10 cm, i pesar-la a la bàscula. El de la meva companya i jo va pesar 1.75g. Vam observar que el teixit del que disposàvem tenia tensió residual degut a que estava encolat.
Després el que necessitàvem era escalfar els recipients a una temperatura de 40ºC, amb l'aigua necessària per realitzar les tintures adients. Cada dos alumnes disposàvem d'una estufa.
Tot seguit, quan l'aigua estava a la temperatura adequada, vam posar les tintures. Per aquest procés vam fer els càlculs necessaris per saber la quantitat de producte en cada cas:
- Fixador (0.07g de fixador / 1 g de teixit) = 1.75 x 0.7 = 0.12g i vam remenar bé.
- Colorant (0.06g de colorant / 1g de teixit) = 1.75 x 0.6= 0.10g i remenar.
El que calia després, era introduir el teixit al vas de precipitats amb la mescla de productes ja diluïda i deixar-lo actuar 35 minuts, mentre de tant en tant remenàvem.
Un cop passat el temps faltava posar la sal per tal que la tintura estigués més còmode dins del teixit. La vam deixar així durant 5 minuts.
A la gràfica de la imatge es poden veure les fases del procés:
a) Afegir fixador i remenar
b) Afegir el colorant
c) Afegir el teixit
d) Afegir sal comuna
e) Esbandir amb aigua abundant
f) Rentat amb aigua calenta i sabó
Seguidament, vam esbandir amb aigua abundant un parell de minuts i després vam rentar el teixit amb aigua i el vam deixar assecar.
En definitiva, ens va anar molt bé practicar amb els utensilis del laboratori per cada cop saber fer-los anar millor, ja podem parlar de les estufes, les bàscules i, també per suposat, començar a experimentar amb productes químics i saber diferenciar-los visualment.
Credit de les fotos: Fanny Richarte