Notícies

Alumnes del cicle de Disseny assisteixien a Premiere Vision de París

Enviada per admin el 17/Feb/2018 - 12:08
Imatge 0 per Alumnes del cicle de Disseny assisteixien a Premiere Vision de París

París, 14 de febrer de 2018 - El passat dimecres 20 de febrer 3 alumnes de CFGS de disseny vam tenir l'oportunitat d'assistir a la darrera edició del Première Vision de Paris, convidats per la empresa catalana "Patentes y diseño de tejidos Kequco".

Es tracta d'una fira que durant tres dies exposa en diferents pavellons el que seran les pròximes col·leccions de la primavera-estiu de 2019. Aquests pavellons estan dividits en diferents seccions: cuir i articles de cuir, accessoris, teixits, fils, dissenys, i articles de roba finalitzada. També es podien consultar llibres de tendències i les últimes novetats en wearables. També hi ha una gran varietat de seminaris i workshops en el que hi pot participar tothom.

La fira es un bon lloc on dissenyadors i empreses es relacionen i busquen nous clients o proveïdors.

Felix Company de l'empresa Mc Clols, SA. ens va explicar quines eren les últimes novetats en cuirs, les quals en un procés interessant juguen amb aspectes tan físics com químics per tal de modificar-los l'aspecte.

Volem agrair a Jordi Boix i a l'equip de Kequco per la seva confiança en nosaltres convidant-nos a un esdeveniment tan interessant com aquest! Vam aprendre i gaudir molt de l'experiència!


Excursió a la 080 Barcelona Fashion amb el primer curs del cicle de confecció i moda

Enviada per admin el 15/Feb/2018 - 12:21
Imatge 0 per Excursió a la 080 Barcelona Fashion amb el primer curs del cicle de confecció i moda

Barcelona, 06 de febrer de 2018 - Durant tota la setmana esperàvem a que arribés el divendres amb molta ànsia. Per quan arribés el dia. Volíem estar més que preparats, amb els millors conjunts que teníem a l'armari per poder lluir-los en un lloc on el més important és la moda.

En principi, anàvem a veure les desfilades de Pilar del Campo i AMT, però finalment vam poder entrar en les altres dues, Ester Ferrando i Agnès, per acabar d'omplir l'aforament.

Vam poder observar dissenys innovadors i altres no tant, però la majoria ens van agradar.

Gaudíem estant allà, estàvem còmodes, ja que estàvem al lloc on ens volem veure en un futur.

Crec que a tota la classe li agradaria tronar a la 080 de primavera, ja que per nosaltres és una experiència més en aquest món tant gran com és la moda.

Crònica enviada per Enric Ambrona.


Vam assistir a la presentació de les tendències per a la primavera-estiu 2019

Enviada per admin el 16/Oct/2017 - 13:31
Imatge 0 per Vam assistir a la presentació de les tendències per a la primavera-estiu 2019

Barcelona, 11 d'octubre de 2017 - Dimecres passat l'alumnat de tèxtil del cicle superior de disseny tècnic i del cicle mig de confecció i moda vam anar a la presentació de les tendències i colors de la temporada primavera-estiu 2019 a Barcelona. En aquesta 9a edició de "The color community" va presentar Synchro, que es divideix en quatre games de color:

New Addresses: tal com avança el seu nom, s'endevinen altres continents i cultures que criden més enllà de la línia horitzontal del mar.

Blur: proposa l'exercici de l'empatia per a buscar i aconseguir una sincronització a nivell emocional.

Me, anymore: per evitar tot allò que és mecànic, repetitiu, allò que s'admet sense voluntat i el que és socialment imposat.

Sun-risa: és el codi més bàsic i atractiu per transferir la felicitat als altres. Somriure és bàsicament humà.

En acabar la presentació van oferir un gelats als assistents, els quals segons la gama que escollies variaven de gust. A més, et convidaven a escollir les dues games que t'haguessin agradat més per posar la mà en un bol amb arròs els quals et deixaven la mà perfumada amb l'aroma representativa d'aquella gama escollida.


Alumnes del cicle de Disseny assisteixien a Premiere Vision de París

Enviada per admin el 22/Set/2017 - 12:23
Imatge 0 per Alumnes del cicle de Disseny assisteixien a Premiere Vision de París

París, 19 de setembre de 2017 - El passat dimarts 19 de setembre 5 alumnes de CFGS de disseny vam tenir l'oportunitat d'assistir a la darrera edició del Première Vision de Paris, convidats per la empresa catalana "Patentes y diseño de tejidos Kequco".

Es tracta d'una fira que durant tres dies exposa en diferents pavellons el que seran les pròximes col·leccions de la tardor-hivern de 2019. Aquests pavellons estan dividits en diferents seccions: cuir i articles de cuir, accessoris, teixits, fils, dissenys, i articles de roba finalitzada. També es podien consultar llibres de tendències, les últimes novetats en wearables, i fins hi tot un apartat dedicat únicament al denim. També hi ha una gran varietat de seminaris i workshops en el que hi pot participar tothom.

La fira es un bon lloc on dissenyadors i empreses es relacionen i busquen nous clients o proveïdors.

Felix Company de l'empresa Mc Clols, SA. ens va explicar quines eren les últimes novetats en cuirs, les quals en un procés interessant juguen amb aspectes tan físics com químics per tal de modificar-los l'aspecte. El mateix Felix enguany ha estat galardonat amb el primer premi PVawards a la innovació.

Per la part de tendències Paqui Bachs de l'empresa Promostyl ens va mostrar llibres de tendències per a la propera temporada tardor-hivern.

Volem agrair a Jordi Boix i a l'equip de Kequco per la seva confiança en nosaltres convidant-nos a un esdeveniment tan interessant com aquest! Vam aprendre i gaudir molt de l'experiència!


El cicle de disseny tècnic en tèxtil i pell visiten una empresa d'adobat de pells

Enviada per admin el 28/Feb/2017 - 18:30
Imatge 0 per El cicle de disseny tècnic en tèxtil i pell visiten una empresa d'adobat de pells

Igualada, 23 de febrer de 2017 - El passat dijous un grup alumnes del Grau Superior de Disseny Tècnic Tèxtil i Pell van ser rebuts a l'empresa d'adobats de pells Miret i Cia. SA, per la Sra. Maribel Cuadras, Responsable de Producció, qui va donar una ràpida descripció sobre l'empresa, tipus de matèries que es tracten i els passos que s'hi porten a terme, des de la recepció directa de l'escorxador fins a l'acabat final en tintura o cru natural.

Després, en un caminar dirigit per tota la fàbrica d'almenys tres plantes amb maquines, obrers i sectors acuradament ambientats per als diferents processos, es van detallar cadascun dels processos i, sobretot, es va tenir l'oportunitat d'observar els resultats directes en les peces de pell, des de l'inici fins al final. Es va aconseguir observar a la pràctica els processos de selecció, rentat, descarnat, anivellat, aplanat, texturat i altres peces d'acabats exclusius.

L'empresa Miret i Cia. SA està situada a la localitat d'Igualada, província de Barcelona, des de la seva fundació l'any 1959. L'empresa té l'objectiu de fabricar i comercialitzar adobats de pells i tots els seus derivats.

Informació enviada per Oscar Carral


Alumnes del cicle de Disseny assisteixien a Premiere Vision de París

Enviada per admin el 13/Feb/2017 - 14:43
Imatge 0 per Alumnes del cicle de Disseny assisteixien a Premiere Vision de París

París, 7 de febrer de 2017 - El passat dimarts 7 de febrer alguns alumnes de CFGS de disseny vam tenir l'oportunitat d'assistir a la darrera edició del Première Vision de Paris, convidats per la empresa catalana "Patentes y diseño de tejidos Kequko".

Es tracta d'una fira que durant tres dies exposa en diferents pavellons el que seran les pròximes col·leccions de la primavera-estiu de 2018. Aquests pavellons estan dividits en diferents seccions: cuir i articles de cuir, accessoris, teixits, fils, dissenys, i articles de roba finalitzada. També es podien consultar llibres de tendències, les últimes novetats en wearables, i fins hi tot un apartat dedicat únicament al denim. També hi ha una gran varietat de seminaris i workshops en el que hi pot participar tothom.

La fira es un bon lloc on dissenyadors i empreses es relacionen i busquen nous clients o proveïdors.

Felix Company de l'empresa Mc Clols, SA. ens va explicar quines eren les últimes novetats en cuirs, les quals en un procés interessant juguen amb aspectes tan físics com químics per tal de modificar-los l'aspecte.

Per la part de tendències Paqui Bachs de l'empresa Promostyl ens va oferir una classe magistral de quins seran els colors per el proper estiu, aixi com les textures i les formes.

En la secció de articles finalitzats ens vam retrobar amb la empresa Shima Sheiki, la qual ens va fer una demostració en directe de la fabricació d'un vestit sense costures.

Volem agrair a Jordi Boix i a l'equip de Kequko per la seva confiança en nosaltres convidant-nos a un esdeveniment tan interessant com aquest! Vam aprendre i gaudir molt de l'experiència!

Informació enviada per Irene Rubio


El departament tèxtil de l'ins terrassa ens posem de ple amb els teixits ecològics

Enviada per admin el 02/Feb/2017 - 12:58
Imatge 0 per El departament tèxtil de l'ins terrassa ens posem de ple amb els teixits ecològics

Des de Fundació BCN Formació Professional han organitzat la 6a edició del Pla de mesures Innovació a l’FP amb l’objectiu de premiar projectes educatius de caire innovador, i en aquesta edició han participat un total de 82 projectes i 59 centres d’FP entre ells nosaltres.

Amb aquest ajut, un ajut ens faciliten des de la convocatòria de projectes pedagògics que s'organitza des de la direcció de l'Institut de Terrassa i el què acabarem de posar des del departament de tèxtil podem dir que ben aviat disposarem de 3 tricotoses manuals i un teler manual, a disposició del nostre alumnat, per poder realitzar pràctiques i projectes!!!

Moltíssimes gràcies a tot els que ens ajudeu econòmicament per anar creixen com a departament.

Moltíssimes gràcies a aquest equip de professors tan compromès que s'apunten a totes.

Moltíssimes gràcies a l'alumnat, perquè sou el motiu pel qual tenim ganes d'anar creixen i creixen.

En breu penjarem fotos de les noves adquisicions.


Ampliem les possibilitats de disseny amb el Penelope Jacquard

Enviada per admin el 16/Nov/2016 - 10:38
Imatge 0 per Ampliem les possibilitats de disseny amb el Penelope Jacquard

L'empresa Informàtica Tèxtil, ubicada a Barcelona, i una de les més important a nivell mundial en el camp del disseny de teixits amb ordinador, cedeix a l'institut de Terrassa 10 llicències del seu programa Penelope Jacquard, el qual s'acompanya del programa Image pel retoc d'imatges. L'empresa també ens amplia en una vintena les deu llicències que des de fa uns anys el centre té del seu producte estrella, el Penelope Dobby, que fins ara ha permès als nostres cicles, especialment al de grau superior, donar la millor formació en disseny de teixits per ordinador. Amb aquest nou programari l'alumnat podrà també aprendre a dissenyar teixits de calada en el sistema Jacquard amb un dels programes més destacats en aquest àmbit. Per poder treure el màxim rendiment al programa tres professors de l'especialitat han fet un curs de formació que els ha permès conèixer el funcionament del programa. Coneixements que després podran transmetre a l'alumnat.

Des del Departament de tèxtil de l'Institut agraïm a l'empresa Informàtica Tèxtil deixar-nos usar el seu programari i, d'aquesta manera, donar-nos la possibilitat de preparar el nostre alumnat amb competències en aquest camp tan sol·licitat per les empreses de disseny de teixits.


Estudiants de "Disseny Tècnic en Tèxtil i Pell" van assistir a la Tercera Edició del Bcn Ethical Fashion Fest

Enviada per admin el 08/Nov/2016 - 11:13
Imatge 0 per Estudiants de

Barcelona, 5 de novembre de 2016 - Dissabte passat, estudiants de cicle "Disseny Tècnic en Tèxtil i Pell" de l'institut de Terrassa, van assistir a la Tercera Edició del Bcn Ethical Fashion Fest (BEFF), el Festival de Moda Sostenible de Barcelona, que enguany va aconseguir reunir almenys 40 marques de moda ètiques que pretenen conscienciar i sobretot fomentar una altra forma de fer moda: sostenible, respectuosa amb el medi ambient i el compromís social. El BEFF va començar el dijous passat i constava de tres jornades intensives on no només les marques oferien els seus productes per donar informació detallada de cada un dels articles, la seva fabricació i aportació a la moda sostenible, sinó a més durant tot el dia es realitzaven tallers i xerrades informatives.

En el cas particular dels estudiants, vam poder assistir a dues de les xerrades. La primera va ser la que va portar a terme Jorge Cajacuri Tubilla, Director de Projectes i Cofundador d'Evea Eco Fashion, empresa social de moda sostenible que treballa amb comunitats Amazòniques del Perú. En aquesta empresa recullen làtex natura de l'arbre de Shiringa, que fins ara només es fa servir per fer carpes interminables mitjançant la col·locació del mateix en teixits també fabricats per ells. Aquests teixits normalment els utilitzen per embolicar càrregues que transporten pels rius amazònics i fer que, gràcies a aquest embolcall, surin. D'aquesta manera treballen puntualment des de fa anys per aconseguir millorar aquest procés i aconseguir el que han anomenat el Cuir vegetal.

Jorge Carjacuri explicava que fins al moment han aconseguit que es pugui cosir i fer productes que normalment es fabricarien de pell. També arribar a un producte similar al cautxú que s'ha integrat a calçat esportiu, la qual cosa ha donat resultats excel·lents i ja es fabrica. Treballen amb el teixit mitjançant barreges químiques per arribar a una resistència de qualitat, ja que els darrers assajos en laboratori han donat uns resultats poc satisfactoris en resistència a la fricció i resistència a l'esclat.

D'altra banda, i entre altres activitats, es va assistir a la xerrada que oferia la Fundació Rezero, Fundació Catalana per a la Prevenció de Residus i el Consum Responsable (FPRC). Concretament la xerrada se centrava en l'explicació de la Campanya Jo-Soc-CoCo, que tendeix a pressionar i exigir a les organitzacions, a les empreses i a l'estat que canviïn la idea de reciclar a la de produir residus zero, o res de residus. Això es va traslladar a la problemàtica del residu que genera la indústria tèxtil, on es va produir un intens debat i pluja d'idees que van ser apuntades tant per l'oradora com pels assistents. També, entre les marques expositores, hi havia la marca Organic Cotton Colors, la qual setmanes enrere va ser tractada a classe pel treball que realitzen en el seu projecte de plantació, collita, altres processos del cotó sense tints, sense acabats químics i el teixit totalment ecològic. Això ens va permetre fer-los preguntes i discutir sobre aspectes del seu treball.

Informació enviada per Oscar Carral


Vam assistir a la presentació de les tendències per a la primavera-estiu 2018

Enviada per admin el 18/Oct/2016 - 18:54
Imatge 0 per Vam assistir a la presentació de les tendències per a la primavera-estiu 2018

Barcelona, 11 d'octubre de 2016 - Dimarts passat els alumnes de tèxtil vam anar a la presentació de les tendències i colors de la temporada primavera-estiu 2018 a Barcelona. En aquesta 7a edició de "The color community" va presentar el metaMIRAGES, que es dividia en quatre games de color:

Please touch!: tal com diu el seu nom, convida a despertar la curiositat de tots els sentits.

2&3: representa la bellesa geomètrica amb colors ja coneguts.

Fluid signs: porta al món de la natura d'una forma extravagant a causa de la barreja de colors dominants.

Polyphonic: es basa en tot allò més metàl·lic, com per exemple els edificis moderns.

En acabar la presentació van oferir un gelats als assistents, els quals segons la gama que escollies variaven de gust. A més, et convidaven a escollir les dues games que t'haguessin agradat més per posar la mà en un bol amb arròs els quals et deixaven la mà perfumada amb l'aroma representativa d'aquella gama escollida.

Informació enviada per Elisabeth Boix


Directius de KEQUCO ens fan una visita i exposen les seves experiències sobre fires tèxtils

Enviada per admin el 16/Oct/2016 - 20:00
Imatge 0 per Directius de KEQUCO ens fan una visita i exposen les seves experiències sobre fires tèxtils

Terrassa, 13 d'octubre de 2016 - A la tarda del passat dijous, alumnes de tèxtil vam rebre la visita de Jordi Boix i Marta Pardo, Director i Cap d'Exportació de l'empresa KEQUCO, que van fer una exposició teòrico-pràctica sobre la seva àmplia experiència en la participació en fires tèxtils.

Durant l'exposició es van referir a la importància de participar a les fires i van parlar sobre les particularitats en la forma de participar. D'una banda la necessitat que té una marca o empresa a exposar en una fira, on presenta els seus articles i dóna a conèixer els seus productes. També des del punt de vista del visitant, que procura arribar al màxim de proveïdors seleccionats prèviament, als quals visitarà durant el seu recorregut.

Sobre els preparatius previs a una fira van parlar de la importància de fer-ho amb un programa prèviament establert, tant si es visita la fira com si s'hi exposa. Com a expositor cal haver previst de quina manera es presentarà l'exposició, com captar l'atenció dels visitants i com acordar la trobada amb clients convidats a l'esdeveniment. Van explicar d'una forma concreta els aspectes i actituds amb les quals desenvolupar-se tant per part de l'expositor com per part del visitant (el pla de treball) d'una fira, l'espai reduït per treballar i les dificultats estructurals amb què es compta. També, les expectatives que té un expositor i la manera en que un visitant avalua cadascun dels articles que has vist.

Durant la xerrada es va fer una referència especial a aspectes legals relacionats amb l'organització, per tal de conèixer i donar compliment als contractes i normes del lloc on s'exposa. També, de vital importància, tenir un coneixement previ sobre formes i tipus de venda, crèdits, exportacions, etc., sempre d'acord amb les característiques comercials o públic visitant. Com anècdotes interessants, entre altres, va ser molt útil per als estudiants escoltar amb atenció la possible estafa en la que van poder ser víctimes en una fira d'Itàlia, i sobretot com l'experiència de treball en fires els va portar a que advertissin la situació quan els seus assessors de venda i crèdit avalaven l'operació comercial.

Finalment es va disposar de prou temps i material per a realitzar mostraris d'acord amb un públic en particular. Els alumnes vam poder escollir els teixits i la forma en que crearíem els nostres mostraris.

Informació enviada per Oscar Carral


Visita a l'empresa Crevin

Enviada per admin el 16/Oct/2016 - 19:17
Imatge 0 per Visita a l'empresa Crevin

Terrassa, 10 d'octubre de 2016 - El passat dimarts dia 10 d'octubre l'alumnat de primer curs de grau superior de disseny tècnic en tèxtil i pell vam fer una visita guiada l'empresa Crevin, dedicada als teixits per a tapisseria.

La visita a l'empresa va començar amb l'explicació del procés de fabricació dels teixits.

Com ho fan per dissenyar les noves propostes i així millorar constatant les col·leccions anteriors. Per un altra banda ens van mostrar diverses composicions de teixits, la recepció de les primeres matèries, els telers jacquard i de lliços de doble ordit amb els que els teixeixen. La visitat va finalitzar amb l'explicació dels teixits reutilitzats que aconsegueixen amb les bores que sobren de la tapisseria per poder donar una nova vida a la matèria tèxtil.

Va ser molt interessant per nosaltres poder veure el funcionament i el procés en una empresa, ja que ens ajuda a comprendre tota la teoria que hem fet a classe.

Informació enviada per Judit Ballesteros


La fira Denim Street Life compta amb els cicles de Tèxtil i Perruqueria de l'Institut de Terrassa

Enviada per admin el 13/Oct/2016 - 16:02
Imatge 0 per La fira Denim Street Life compta amb els cicles de Tèxtil i Perruqueria de l'Institut de Terrassa

"El texà no té edats ni fronteres"

Terrassa, 30 de setembre de 2016 - La setmana del 30 al 2 d'octubre l'institut de Terrassa vam tenir el privilegi de participar al Denim de Terrassa, on s'ubica un espai central dedicat a la peça estrella que són els pantalons texans i tot tipus d'equipaments.

A la fira s'hi concentren totes les marques i botigues de venda al detall i altres espais com nous creadors, artesans, complements, tallers de customitzar, mercat de segona mà, i nosaltres amb diferents tallers. Un d'ells destinat als petitons, amb diferents activitats relacionades. Un altre que consistia en la fabricació de diferents productes texans com gomes i pinces pels cabells, davantals, bosses, etc. Tot fabricat en aquells mateixos dies.

És important destacar la quantitat de persones que van venir amb ganes de veure, conèixer i participar a la fira, la qual cosa és sempre gratificant. Per tant, és d'agrair a tots els que ens van visitar.

Aquesta experiència a estat molt productiva, ja que s'han treballat aspectes que a classe són difícils de tocar com l'organització de la parada amb els diferents tallers i la combinació del tèxtil amb la perruqueria, treballar la confecció d'una manera més creativa i a l'hora controlar el funcionament de la parada.

La fira ha significat un bon treball en equip, i ja esperem ansiosos la propera edició amb noves idees i coneixements!

Informació enviada per Jennifer Aguilar


Juan Miralles i Jordi Dinarès visiten el nostre institut i ens regalen alguns llibres

Enviada per admin el 12/Set/2016 - 09:22
Imatge 0 per Juan Miralles i Jordi Dinarès visiten el nostre institut i ens regalen alguns llibres

Terrassa, 9 de setembre de 2016 - Aquest passat divendres vam tenir l'honor i la sort de poder conèixer un gran entusiasta de món tèxtil, el Juan Miralles, que acompanyat del Jordi Dinarès de l'empresa Crevin, van venir a visitar les nostres instal·lacions i a fer-nos el lliurament d'un conjunt de 24 unitats del llibre “Proceso de tisaje de las fibras”, del qual n'és l'autor. Els llibres seran un elements important de suport a les classes, ja que tracten amb amplitud el procés de fabricació de teixits, des de les matèries primeres als teixits acabats.

Al mateix temps el Juan ens va regalar el llibre “Acabado de las fibras sintéticas”, del qual també n'és autor. Aquest segon llibre tracta amb profunditat temes relacionat amb la colorimetria, la tintura i els acabats. Serà un bon recurs de consulta pel professorat i ajudarà en la millora dels materials docents que es reparteixen a l'alumnat.

Des del Departament de tèxtil de l'institut de Terrassa agraïm la cessió d'aquests llibres, així com la visita del Juan i el Jordi.


El curs acadèmic vinent 29 alumnes dels cicles de tèxtil de l’Institut de Terrassa iniciaran pràctiques remunerades en empreses del sector

Enviada per admin el 18/Mai/2016 - 10:47
Imatge 0 per El curs acadèmic vinent 29 alumnes dels cicles de tèxtil de l’Institut de Terrassa iniciaran pràctiques remunerades en empreses del sector

Terrassa, 18 de maig de 2016 - Aviat acabarà un altre curs acadèmic, i una vegada més els estudis de la família tèxtil de l’Institut de Terrassa el finalitzarà amb un bon regust de boca, ja que haurà aconseguit situar un alt percentatge del seu alumnat dels primers cursos en diferents empreses del sector per fer-hi pràctiques remunerades. Per a aquests alumnes les pràctiques s’allargaran durant el proper curs acadèmic i les compaginaran amb els estudis. Per a la majoria d’ells aquestes pràctiques suposaran la primera experiència en el món laboral.

Els estudis de tèxtil van tornar a l’Institut de Terrassa gràcies a la iniciativa de l’Associació Empresarial de la Industria Tèxtil Texfor, amb unes 300 empreses associades, que davant de la preocupació dels empresaris per la dificultat a l’hora de trobar personal tècnic qualificat, i a l’elevada mitjana d’edat de les plantilles, va decidir, amb molt encert, posar-hi remei. Així, el curs 2012-2013 el Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya, prèvia petició de Texfor, va aprovar que comencés el cicle formatiu de grau mig Fabricació i Ennobliment de productes tèxtil. Des de l’inici d’aquest cicle han estat acollits en empreses 21 alumnes i enguany se n’acolliran 10 més, tots ells amb pràctiques remunerades. Al cap de dos any, el curs 2014-2015, es va posar en marxa el cicle formatiu de grau superior Disseny tècnic en tèxtil i pell. En la seva primera promoció, que va tenir una matrícula força baixa, es va aconseguir que 4 alumnes d’aquest cicle fessin les pràctiques remunerades en empreses. Enguany en seran 9. El curs acadèmic actual s’ha posat en marxa el cicle formatiu de grau mig Moda i confecció. D’aquest cicle formatiu el curs vinent faran pràctiques remunerades 10 alumnes. Aquestes són les dades en el moment actual, però amb molta probabilitat a l'inici del curs proper seran encara més satisfactòries.

En vista d’aquests números el professorat de tèxtil i la direcció de l’Institut veu amb optimisme el futur dels cicles formatius de tèxtil, i està satisfet d’haver pogut obrir el món laboral a molts joves. La majoria dels alumnes que han començat les pràctiques, una vegada han acabat els estudis, han seguit a les empreses com a treballadors seus, ja desvinculats del centre docent.


Una delegació valenciana visita els cicles tèxtils de l'Institut de Terrassa

Enviada per admin el 12/Mai/2016 - 19:20
Imatge 0 per Una delegació valenciana visita els cicles tèxtils de l'Institut de Terrassa

Terrassa, 11 de maig de 2016 - Avui membres de l'INS Cotes Baixes d'Alcoi, un representant dels ajuntaments d'Alcoi i Ontinyent, una representant de AITEX, ACETEX i ATEVAL mitjançant l'associació TEXFOR, gremi de fabricants tèxtils amb els que treballem molt estretament a l'hora de contactar amb empreses, han vingut al nostre centre per conèixer de primera mà com organitzem la FP dual, concretament en el CFGM de Fabricació i ennobliment de productes tèxtil, cicle que van engegar l'any passat a l'esmentat centre d'Alcoi i que nosaltres vam engegar fa 4 anys essent un dels 25 centres pioners en FP dual en tot Catalunya.

Agraïm molt als nostres companys que ens hagin vingut a visitar, i esperem que els Ponts que s'han creat en aquesta reunió siguin fructífera d'ara en endavant!


Els cicles formatius de tèxtil surten al programa Divendres de TV3

Enviada per admin el 04/Mai/2016 - 20:57
Imatge 0 per Els cicles formatius de tèxtil surten al programa Divendres de TV3

Terrassa, 4 de maig de 2016 - Avui els nostres cicles de tèxtil han estat protagonistes destacats en el programa Divendres de TV3, que aquesta setmana s'ha retransmès des de la nostra ciutat, Terrassa.

Just fa una setmana vam rebre la notícia que TV3 comptava amb nosaltres per sortir en directe en el programa Divendres d'avui dimecres, en el marc de la presentació de la fira Denim Shop Art que la tardor vinent se celebrarà aquí, a Terrassa, en la tercera edició. Des d'aleshores un grup d'alumnes i professors del Centre han fet veritables esforços per aconseguir tenir un conjunt de pràctiques ben preparades i assajades, i ser mostrades en directes. L'encàrrec era clar; havien de ser activitats a l'entorn del teixit Denim, atractives i aptes per ser portades a terme en un temps molt curt.

Han sortit sis pràctiques, que són les que s'han presentat. Són les següents, que podeu veure a la pàgina web de TV3 a la Carta:

1. Decoloració de texans amb lleixiu i temperatura
2. Estampació de texans a partir de dissenys fets sobre un paper de transferència especial, que fàcilment es pot aconseguir en copisteries
3. Aplicació dels teixits intel·ligents en el camp de la salut gràcies a tintures amb pigments tèrmics capaços de canviar de color, o de desaparèixer totalment, en aplicar calor sobre els teixits
4. Customització de roba texana a base de pedaços estampats provinents de teles velles i en desús
5. Fabricació d'un estoig amb els camals d'uns pantalons texans retallats
6. Customització de texans amb teixits de blonda a les vores de les butxaques i zones baixes

La presentació ha estat un èxit i des d'aquí agraïm a TV3 que hagi comptat amb nosaltres, i també la implicació de l'alumnat que s'ha avingut a sortir en el programa en directe.

Accés al reportatge.


Visita al museu de la pell d'Igualada i a la fira tèxtil BSTIM

Enviada per admin el 07/Mar/2016 - 18:17
Imatge 0 per Visita al museu de la pell d'Igualada i a la fira tèxtil BSTIM

Igualada, 25 de febrer de 2016 - Recentment amb el cicle formatiu de grau superior Disseny tècnic en tèxtil i pell i el cicle de grau mig Fabricació i ennobliment de productes tèxtils, es va fer una visita guiada al museu de la pell d'Igualada, que incloia també la visita a una antiga fàbrica adobera, on ens van explicar tots els processos que es realitzaven antigament per adobar les pells i, d'aquesta manera, aconseguir el cuir utilitzat en diversos complements com ara plantilles per a sabates, corretges per a màquines i muntures de cavalls.

Després vam visitar la fira del punt BSTIM, on vam poder observar el funcionament de diferents màquines com ara tricotoses, envasadores de samarretas, impressores digitals tèxtils, programes de disseny, etc. A més, vam poder veure molts estands de dissenys basats en punt, fils per a teixits tècnics i moltes coses més.

Informació enviada per a Vanessa Lundstedt


Sortida del cicle de confecció i moda a Igualada!

Enviada per admin el 04/Mar/2016 - 11:21
Imatge 0 per Sortida del cicle de confecció i moda a Igualada!

Igualada, 25 de febrer de 2016 - Fa uns dies el cicle de confecció i moda vam anar al municipi d'Igualada, per visitar el Museu de la pell i l'empresa Sita Murt.

Quan vam arribar a Igualada ens van rebre a Sita Murt, allà ens van explicar tot el funcionament de l'empresa, des del primer esbós de disseny fins a la confecció d'una peça de roba. Ens van mostrar els diferents departaments de l'empresa; el de disseny on buscaven inspiracions en tendències i teixits respectant el caràcter de Sita Murt, el de patronatge i confecció on ideaven els patrons i muntaven confeccionant tots els prototips i el departament de creació de matèries tèxtils, on teixien i creaven diferents teixits amb maquinària japonesa.

Quan vam acabar de visitar Sita Murt, ens vam dirigir cap al Museu de la pell. De camí ens vàrem adonar que el sector tèxtil està molt present a Igualada i compta amb una gran quantitat d'empreses que s'hi dediquen.

A l'inici de la visita ens van explicar la historia de la pell en la civilització mediterrània, ens van mostrar també característiques de la pell com la resistència o la seva higroscopicitat mitjançant una pluja artificial. Vam veure la tècnica de la producció de cuir, denominada industrialització de la pell o, també, "de les cubas als bombos". Finalment en la explicació del museu ens van ensenyar el procés de fabricació industrial de la sola de sabates de cuir, ja que és una elaboració molt característica d'Igualada.

Al final de la visita del museu vam fer una funda per al nostre mòbil, creant cadascú els patrons i confeccionant la nostre funda personalitzada.

Tot el grup de confecció vam quedar satisfets de l'excursió d'aquell dia, doncs vam aprendre i gaudir des del funcionament d'una empresa tèxtil a la història d'una matèria tant utilitzada com la pell.

Informació enviada per Víctor Moyano


Involucrats en projectes InnovaFP

Enviada per admin el 01/Feb/2016 - 19:21
Imatge 0 per Involucrats en projectes InnovaFP

Terrassa, 1 de febrer de 2016 - Des del Departament de tèxtil estem implicats amb 2 projectes amb empreses involucrades, anomenats Projectes InnovaFP.

El primer projecte el realitzem conjuntament amb el CFGM d'Emergències mèdiques l'INS la Guineueta que va recórrer a nosaltres perquè els treballéssim la part tècnica, i consisteix en el disseny i realització d'una Motxilla per portar ampolles d'oxigen. El projecte s'està desenvolupant en el mòdul del crèdit de síntesi de 2n CFGS Disseny tècnic en tèxtil i pell per un grup d'alumnes, i comptem amb la complicitat de l'empresa de teixits estrets Scavini S.L, que ens deixa fer ús de les seves instal·lacions i del seu parc de maquinària per desenvolupar les corretges de la motxilla.

El segon projecte es treballa també des del mòdul professional del crèdit de síntesi de 2n CFGM Fabricació i Ennobliment i Productes Tèxtils, i consisteix en fer un disseny d'un catàleg virtual per l'empresa Divari Dissenys que es dediquen al disseny, confecció i estampació de roba esportiva. Nosaltres ens comprometem a fotografia, preparar les imatges i emmallar-les sobre peces de roba de les que ells comercialitzen, per tal que puguin tenir alguns dels seus dissenys simulats en 3D. Com a contraprestació l'empresa s'han compromès a deixar-nos estampar alguns dels dissenys que nosaltres fem perquè ens ho puguem quedar, deixant-nos fer ús de les seves màquines i dels seu coneixement!

Estem oberts a continuar treballant amb les empreses per tal de poder continuar creixent com a departament, però sobretot com a professionals interessats en què l'alumnat surti del centre amb els coneixements més innovadors i actuals de la industria tèxtil!!!


El tèxtil es mou... i nosaltres també!

Enviada per admin el 01/Feb/2016 - 19:15
Imatge 0 per El tèxtil es mou... i nosaltres també!

Terrassa, 29 de gener de 2016 - Avui el departament de tèxtil hem rebut la notícia que en han concedit un ajut econòmic de 1.500 euros pel projecte que estem desenvolupant amb un grup d'alumnes de 2n CFGM Fabricació i Ennobliment i Productes Tèxtils al mòdul professional del crèdit de síntesi anomenat provisionalment Microencapsulats, realització d'uns llençols que detecten si els nens petits tenen febre i els relaxen.

Aquest ajut ha estat concedir per Fundació BCN Formació Professional en el marc de la 5a edició del Pla de mesures Innovació a l'FP, en el qual hem participat. Aquest projecte té com a objecte donar suport i impulsar, a través de la concessió d'ajuts econòmics, entorns, metodologies d'aprenentatge i actuacions docents que fomentin experiències innovadores, amb l'objectiu de promoure la millora del sistema de formació professional inicial i la innovació en la metodologia docent i didàctica, a través de processos d'ensenyament i aprenentatge de qualitat i en entorns favorables per al seu desenvolupament.

En l'edició d'enguany, han participat un total de 83 projectes, qual cosa indica que hi ha molta predisposició i voluntat per part dels centres d'FP de la demacració de Barcelona a seguir treballant en aquesta línia innovadora i en apostar per projectes que atorguen valor afegit i qualitat al sistema de Formació Professional.

El nostre projecte Microencapsulats, realització d'uns llençols que detecten si els nens petits tenen febre i els relaxen té per objectiu fer tot el procés de producció d'un llençol impregnat amb unes microcàpsules que vagin desprenen aromes relaxants per tal de facilitar que els nens puguin descansar millor. A més també l'estamparem amb uns pigments especials que faran que quan la temperatura corporal de l'infant augmenti de 37,5ºC canviïn de color per tal que visualment es pugui veure si el nen té febre o no.


Taller de Nadal sobre l'ús del teler

Enviada per admin el 22/Des/2015 - 17:22
Imatge 0 per Taller de Nadal sobre l'ús del teler

Terrassa, 22 de desembre de 2015 - Avui el professorat del departament de tèxtil hem col·laborat amb els tallers de secundaria fent tapissos! L'alumnat ha pogut treballar amb telers manuals, ha pogut escollir el disseny que els ha agradat més i ha pogut escollir els fils.

El professorat hem quedat contents amb l'experiència i esperem poder-la repetir en alguna altra ocasió!!!

Moltes gràcies a tots els que heu col·laborat, i esperem retrobar-nos l'any que ve!!! ;-)


Visita al museu del disseny de Barcelona

Enviada per admin el 14/Des/2015 - 12:24
Imatge 0 per Visita al museu del disseny de Barcelona

Barcelona, 1 de desembre de 2015 - El passat dia 1 de desembre de 2015, els alumnes del cicle formatiu de confecció i moda vam visitar el museu del disseny de Barcelona.

Allà vam veure dues exposicions. Una d’elles "El cos vestit, siluetes i moda" ens va donar la oportunitat de veure vestits de diverses èpoques (des de 1550 fins al 2015) i com es podrien adaptar a l’actualitat. Jo, personalment vaig quedar impactada per aquesta exposició, ja que em va sorprendre molt fins a quin extrem pot arribar a condicionar el cos la moda de l’època, com per exemple en les cotilles que s’utilitzaven. L’altra exposició que vam veure va ser una de fotografia on es veia l’avenç de la fotografia al llarg del temps.

Després de la visita vam haver de realitzar el mateix exercici que vam veure en les vitrines del museu, és a dir, vam haver d’elaborar un disseny propi inspirant-nos en alguna de les èpoques que havíem vist allà.

Va ser una sortida molt interessant, ja que vam poder veure alguns aspectes de la moda que no tractem tant a classe com és el disseny, i que a molts de nosaltres ens interessen de cara a un futur acadèmic.

Informació enviada per Anna Duch


Sortida a l'Escola de Teixits de Punt de Canet de Mar

Enviada per admin el 14/Des/2015 - 11:38
Imatge 0 per Sortida a l'Escola de Teixits de Punt de Canet de Mar

Canet de Mar, 1 de desembre de 2015 - El dia 1 de desembre l'alumnat de Primer curs de CFGM de Fabricació i ennobliment Tèxtil, vam fer una sortida a l’Escola de Teixits de Canet de Mar.

L'alumnat vam poder observar les diferents maquines utilitzades per fer teixits de punt, van poder comprendre millor com són i com funcionen màquines com la tricotosa, les màquines circulars de gran i petit diàmetre, les màquines Ketten i les Raschell.

També vam poder distingir els diferents teixits que pot produir cada màquina, a més d'observar els moviments del elements formadors de les malles i els diferents tipus de materials que es poden usar per fer els teixits de punt. Vam veure des de fibres de vidre fins a fibres d’alumini o de carboni.

Amb la visita al museu de maquinària vam poder observar també com ha evolucionat la industria tèxtil, tant les màquines com els materials utilitzats per la fabricació dels diferents teixits.

Després l'alumnat vam fer un descans per dinar a la platja amb els professorat.

Va ser una visita molt interessant a més de divertida.

Informació enviada per Maria Moiset


Visita a les empreses Vintex i Vincolor del grup Crevin

Enviada per admin el 03/Des/2015 - 11:30
Imatge 0 per Visita a les empreses Vintex i Vincolor del grup Crevin

Terrassa, 1 de desembre de 2015 - El passat dimarts dia 1 de desembre l'alumnat de primer curs de grau superior de disseny tècnic en tèxtil i pell vam fer una visita guiada a les empreses Vintex i Vincolor del grup Crevin, dedicat als teixits per a tapisseria.

Durant la visita ens van explicar com evoluciona un disseny des de la seva idea fins que arriba al magatzem ja acabat, excepte el proces de filatura que es fa en una empresa externa.

Vam poder veure els fils que dissenyen amb l'objectiu d'innovar la seva tipologia i millorar-ne la qualitat. A continuació ens van mostrar diverses composicions de teixits, així com els telers jacquard i de lliços de doble ordit amb els que els teixeixen. La visita la vam finalitzar a la zona d'acabats.

Va ser impactant per a nosaltres que en explicar-nos tot el seu proces productiu i de reutilització les fibres sintètiques que utilitzen, principalment polipropilè, són més ecològics que fent ús de fibres naturals com el cotó. Això és degut a que en tots els processos de fabricació pràcticament no utilitzen aigua, electricitat o substàncies químiques.

Aquesta visita va ser molt interessant per a tot l'alumnat, ja que van comprendre tota la teoria que hem fet a classe.

Informació enviada per Sara Hernàndez i Sheila Flores

« 1 2 »